Bent u het schaap of bent u degene die het hek openzet?

15 nov. 2017 -- Posted by : Redactie

De mens is een gewoontedier. Dit houdt in dat we veelal dezelfde dagelijkse routines aanhouden. Bij gewoontedieren wordt de dagelijkse routine bepaald door de voorlopers. Wordt u de leader of the pack van de installatiebranche? U kan het zomaar worden. De technologie heeft niet stilgestaan, maar toch gebruiken we nog altijd dezelfde kabels als vroeger! Er zijn op dit moment maar weinig (lees: geen) bepalende, innoverende leiders binnen de installatiebranche. Er zijn al decennialang geen trendzetters meer geweest. Installateurs veranderen niet: misschien willen ze niet, misschien hebben ze het te druk om zich hiermee bezig te houden. Maar het is duidelijk dat het anders kan – en moet.

Hoge werkdruk voor installateurs

Waarschijnlijk hebben installateurs het te druk om zich te verdiepen in de huidige markt van elektrische leidingen. Het is bekend dat er veel te veel werk is maar te weinig bekwame installateurs om deze klussen te klaren. Maar dit maakt het des te vreemder dat we blijven hangen in de oude gewoontes. Waarom zoeken we geen manier om het onszelf makkelijker te maken?!

Sinds jaar en dag gebruiken we al dezelfde kabels. Maar wat als er een kabel zou zijn waarmee u tijd bespaart, minder fouten maakt en die ook nog eens voldoet aan alle vernieuwde wettelijke eisen? Ter vergelijking: het gebruik van dezelfde oude kabels is dan als verbinding maken met internet via een inbelverbinding. Het kost meer tijd, geld en moeite dan innovatieve oplossingen.

installatie installateur gewoontedier vlakband

Onderscheidend door innovatie

Als u zich weet te onderscheiden van de rest door innovatie, plukt u hier natuurlijk de vruchten van. Ten eerste levert dit (nog) meer werk op. Ten tweede kunt u een hogere prijs vragen en dat is pure winst. Ten derde kunt u sneller werken en dus meer klussen doen. Tot slot kunt u door innovatie uw kosten naar beneden brengen.

Om een voorbeeld te geven van innovatie als installateur: beeld u zich de verbouw van een supermarkt in. Hoe zou u dit aanpakken? Waarschijnlijk op dezelfde manier zoals u dit altijd gedaan heeft.

Prefabriceren als innovatie

Maar beeld u eens het volgende in: terwijl de supermarkt nog gewoon open is, gaat u met meetapparatuur (3D scanner) naar binnen. U maakt uw tekening en weet zo waar de aftakkingen moeten en vanaf welke fase. In combinatie met de plannen van de eigenaar, kunt u dus van tevoren al bedenken wat er allemaal moet gebeuren. Zo kunt u de klant ook laten weten hoe lang zijn of haar downtime zal zijn.

Normaalgesproken zou u tijdens de verbouwing tussen de timmermannen, schilders en stukadoors door uw werk moeten doen. De hele winkel is een bende en hier wordt het onoverzichtelijk van. Ondertussen moet u de bekabeling aanleggen en de componenten (WCD’s, aansluit- en aftakdozen) plaatsen, om de koelingen, kassa’s en alle andere apparaten van stroom te voorzien. En dat allemaal in de drukke, koude, slecht verlichte winkel.

Maar stel nou dat u, bijvoorbeeld met behulp van het BIM, de kabels en componenten al op maat kunt laten maken – prefabriceren. Dan hoeft u ze enkel nog in de winkel te installeren. Het wordt een kwestie van plug & play. De downtime voor de klant kan tot wel drie keer korter worden. Nóg een reden waarom u beter bent dan de concurrent.

Dit klinkt voor u misschien als toekomstmuziek, maar dat is het allang niet meer. Het kan allemaal veel makkelijker, sneller en veiliger. Lees hier meer over in het whitepaper over vlakbanden.

Share:

Most Recent Posts

Snel bouwen met prefab wanden

Snel bouwen wordt mogelijk met prefabricage concepten. Met prefab…

Vlakband in Video!

In deze video's leggen we uit hoe u als installateur gebruik kunt…

Grote projecten, grote gevaren

Bij grote projecten is installatiewerk vaak 200 keer hetzelfde.…

Installeren zonder gereedschap

Het is nu mogelijk om te installeren zonder gereedschap. U heeft…

Buitenlandse arbeidskrachten in de installatiebranche zijn niet meer nodig!

Er komen steeds meer buitenlandse arbeidskrachten in de…