Energie opwekken? Resultaat centraal!

11 jan. 2017 -- Posted by : Henry

Een nieuw jaar, tijd voor stap 2 van de basis achter energiezuinig ontwerpen. Na het voltooien van de eerste stap, de mens centraal; zetten word het tijd voor het volgende onderdeel. Hoe komen we aan energie?

Energiebronnen

Dat de huidige manier van energie opwekken onhoudbaar heeft geen uitleg nodig. Fossiele brandstoffen raken op en alternatieve energie is hot. Maar hoe ontwerp je dat integraal in een nieuw concept? Stap 2 van de trias energetica zegt letterlijk: Maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen, met het oog op resultaat.

Voor deze stap geld net als voor stap 1: denk na! Vaak komen we plannen tegen die op het eerste oog kloppen maar naar enig denkwerk toch niet toekomstbestendig zijn. Als we kijken naar zonne-energie zijn het vaak business cases waar alleen de opwek doorgerekend is. Echter als we kijken naar de processen van de organisatie die deze installatie wil plaatsen zien we een gat als het gaat om de aansluiting van opwek en verbruik. Hoe ondervangen we dat?

Als een installatie veel verbruik heeft in de ochtend en de middag. Is het dan slim om de panelen op het zuiden te oriƫnteren? Financieel misschien wel! echter dit geld alleen voor de korte termijn. Want hoe komen we aan onze stroom in de piek momenten? Wat doen we met de piek opbrengst in de middag? In zo'n geval is een oost-west opstelling waarschijnlijk veel verstandiger.

zuidopstellingoost-west opstelling

Resultaat centraal!

Voor een optimaal resultaat is het belangrijk een dergelijk model goed door te rekenen. Niet alleen voor nu, maar ook mogelijke toekomstige situaties. Wat gaat de energieprijs doen? Hoe zinvol is opslag om de pieken op te vangen? En hoeveel opslag dan? Bij een oost-west opstelling zijn aanzienlijk minder "gaten te vullen" als het gaat om de opbrengst versus het verbruik. Door het ontwerp te onderwerpen aan deze vragen en modulair op te bouwen maak je een systeem wat klaar is voor de toekomst!

Share:

Most Recent Posts

Snel bouwen met prefab wanden

Snel bouwen wordt mogelijk met prefabricage concepten. Met prefab…

Vlakband in Video!

In deze video's leggen we uit hoe u als installateur gebruik kunt…

Grote projecten, grote gevaren

Bij grote projecten is installatiewerk vaak 200 keer hetzelfde.…

Installeren zonder gereedschap

Het is nu mogelijk om te installeren zonder gereedschap. U heeft…

Buitenlandse arbeidskrachten in de installatiebranche zijn niet meer nodig!

Er komen steeds meer buitenlandse arbeidskrachten in de…