Energiebesparing zorgt voor netvervuiling

8 jan. 2016 -- Posted by : Henry

Consumenten- en milieu organisaties kunnen er geen genoeg van krijgen. Als we ze mogen geloven moeten we al ons geld investeren in zonnepanelen en LED lampen. Dit zijn namelijk investeringen die je snel terugverdiend en waar je gelijk een steentje bijdraagt aan een beter en mooier milieu. Is dat wel zo? Zijn er helemaal geen nadelen aan deze energiebesparing?

Netvervuiling

De wereld van de power quality staat op zijn kop. Nog nooit was de vraag naar power quality analyseapparatuur en mensen die hier verstand van hebben zo groot. Zowel in zakelijke als particuliere omgevingen zorgt de kwaliteit van het afgenomen elektrisch vermogen (Power Quality) voor groeiende problemen. Er zijn problemen met het spontaan uitschakelen van aardlekschakelaars, apparatuur met een tegenvallende levensduur en hoog stroom verbruik. Ook helpt de overheid mee met plannen om het verbruik van blindstroom te gaan beboeten. Dit laatste geld echter alleen voor productie en distributiebedrijven met een hoog verbruik. Zitten daar wel de grootste problemen?

Harmonischen

BlindvermogenElk nieuw stuk elektronica is zuiniger dan zijn voorganger. Dit wordt gedaan door de energiehuishouding binnen de elektronica efficiënter te organiseren. Er wordt veel gewerkt met gelijkspanningen die op één centraal punt worden omgezet van wisselspanning naar het benodigde gelijkspanningsniveau. Elektronica heeft invloed op de kwaliteit van het signaal wat het apparaat binnenkomt, denk hierbij onder andere aan de cosinus j (wat het blindvermogen bepaald) en harmonischen. Deze 2 bepalen samen voor een groot deel de kwaliteit van het energienet. Met de opkomst van LED, zonnepanelen, schakelende voedingen en andere efficiëntere elektronica wordt er een grote inbreuk gedaan op de kwaliteit van ons net. Harmonische vervuiling zorgt voor afwijkingen in de sinus van de spanning en de stroom. Hierdoor kunnen er pieken ontstaan die veel hoger zijn dan bij een zuivere sinus. Dit zorgt voor warmte ontwikkeling in de elektronica wat weer resulteert in schade aan de elektronica. Het aanzetten van één LED-lamp of het opladen van één laptop is natuurlijk geen probleem. Maar reken eens met 25 stuks, die ook nog eens elkaar beïnvloeden. Dat zorgt op de lange termijn voor grote problemen die op de korte termijn al merkbaar zijn. Klopt onze manier van energie besparen dan wel?

Oplossingen

Er zijn verschillende oplossingen te benoemen. Filterspoelen, power factor correctors, driehoekschakelingen, dikkere kabels, niet kiezen voor de goedkoopste oplossing wat betreft LED en omvormers en ga zo maar door. Allemaal erg dure en overbodige oplossingen. Voor mij is het veel simpeler. Onderzoek eens de mogelijkheden van gelijkspanning. Want laten we eerlijk zijn, hoeveel elektronica gebruikt daadwerkelijk nog wisselspanning?

Share:

Most Recent Posts

Snel bouwen met prefab wanden

Snel bouwen wordt mogelijk met prefabricage concepten. Met prefab…

Vlakband in Video!

In deze video's leggen we uit hoe u als installateur gebruik kunt…

Grote projecten, grote gevaren

Bij grote projecten is installatiewerk vaak 200 keer hetzelfde.…

Installeren zonder gereedschap

Het is nu mogelijk om te installeren zonder gereedschap. U heeft…

Buitenlandse arbeidskrachten in de installatiebranche zijn niet meer nodig!

Er komen steeds meer buitenlandse arbeidskrachten in de…