Hagelschade aan zonnepanelen

14 sep. 2016 -- Posted by : Henry

Het komt gelukkig zeer weinig voor maar als er schade ontstaat aan zonnepanelen door een hagelbui, is het maar de vraag of de verzekering de schade dekt.

De glasplaat die de buitenste laag vormt van een zonnepaneel is gemaakt van gehard glas en bestand tegen een flink stootje. Panelen worden op hagel impact getest met hagelstenen van 35mm die met een snelheid van 120 km/u het oppervlak treffen. Toch is de praktijk soms wat weerbarstiger. De ene hagelsteen is de ander niet, de samenstelling is van relatief bros tot een solide klomp ijs en daarmee varieert het effect op een oppervlak. Daarnaast is 35mm natuurlijk een hele forse hagelsteen maar moeder natuur heeft soms méér in petto. Afgelopen jaar werd een deel van België en Brabant getroffen door een hagelfront waarbij stenen van 100mm en meer zijn gemeten. Op Youtube zijn er filmpjes te vinden waarbij de dakpannen verbrijzelen onder dit geweld! Daar is het leeuwendeel van de panelen ook niet tegen bestand.


Het principe van een verzekering is dat juist voor dit soort uitzonderlijke gevallen er financiële rugdekking is (mijn mening). Dat verzekeringen al lang niet meer zo werken maar alles op winst en dekking geënt is, moge al langer bekend zijn. Verzekeringen keren namelijk in een aantal gevallen niet uit.

Niet nagelvast; een verzekeringsterm die gebruikt wordt om te omschrijven dat iets een onderdeel van het pand is of als zodanig beschouwd mag worden. Iets dat vastgeschroefd, vastgespijkerd, gelijmd of op een andere manier vast bevestigd is, is nagelvast. In de voorwaarden staat iets in de trend van: “Zaken die in of aan de woning vastzitten en daar een vast onderdeel van zijn.” Veel opstalverzekering hanteren deze term strikt als het gaat om de dekking van bijvoorbeeld zonnepanelen, dus als je de panelen op een plat dak legt en alleen de frames met stoeptegels verzwaard voor de ‘bevestiging’, dan heet dat niet nagelvast!

Force majeure clausule; in de kleine letters van elke verzekeringspolis staat een zogenaamde force majeur clausule. In deze clausule somt de verzekeraar een aantal ‘overmacht’ gevallen op die buiten de dekking vallen. De meest bekende zijn oorlog, terroristische aanslagen en natuurrampen zoals aardbeving of vulkaan uitbarsting. Je zou denken dat juíst voor dat soort uitzonderlijke gevallen een verzekering zou moeten dekken maar dan komen weer terug op mijn voorgaande constatering hoe verzekeraars werken. Bij een aantal verzekeraars is een hagelbui ook een natuurramp. De verzekering keert in dat geval niet uit.

Als we de weermannen en vrouwen mogen geloven gaan we een toekomst in met steeds meer extreem weer en meer extreme hagelbuien. Toch verstandig om de verzekeringspolis er even op na te slaan en bij twijfel de verzekering even te raadplegen.

Share:

Most Recent Posts

Snel bouwen met prefab wanden

Snel bouwen wordt mogelijk met prefabricage concepten. Met prefab…

Vlakband in Video!

In deze video's leggen we uit hoe u als installateur gebruik kunt…

Grote projecten, grote gevaren

Bij grote projecten is installatiewerk vaak 200 keer hetzelfde.…

Installeren zonder gereedschap

Het is nu mogelijk om te installeren zonder gereedschap. U heeft…

Buitenlandse arbeidskrachten in de installatiebranche zijn niet meer nodig!

Er komen steeds meer buitenlandse arbeidskrachten in de…