Van lui lichtknopje naar slimme installatietechniek

31 okt. 2017 -- Posted by : Redactie

Alle technologie moet tegenwoordig slimmer, maar niemand lijkt dit toe te passen in de conservatieve wereld van de installatietechniek. Er zijn slimme huizen waar ouderen begeleid kunnen wonen met behulp van technologie, slimme auto’s die zelf kunnen rijden, slimme thermostaten waarmee u de temperatuur in elke kamer van uw huis kunt regelen, om nog maar te zwijgen over de smartphone. In vrijwel iedere branche wordt volop geïnnoveerd, zelfs wanneer dat niet per se nodig lijkt te zijn. Het lichtknopje aanraken was nooit een lastige klus, maar toch gebruikt men bewegingssensoren om veel lichten aan of uit te doen. Waarom komen er dan geen slimme oplossingen om het zware werk van installateurs te verlichten?

Geen tijd voor innovatie

Het is bekend dat er een enorm tekort is aan techneuten binnen de installatiebranche. Zeker daarom wil iedere installateur het installatiewerk natuurlijk zo snel enefficiënt mogelijk verrichten, maar waarschijnlijk heeft u nooit gehoord van ‘slimme installatietechniek’.

Geen klus is hetzelfde, zo blijkt altijd maar weer. Het gebeurt dan ook regelmatig dat u tijdens een klus alsnog naar de bestelbus of zelfs helemaal terug naar het magazijn moet, omdat u toevallig niet de juiste kabels mee heeft, bijvoorbeeld. Bovendien zijn niet alle klussen even veilig. Niet bepaald een voorbeeld van slimme installatietechniek. Dit zou dan ook tot grote ergernis moeten leiden, maar dat doet het schijnbaar niet, omdat de installateur nou eenmaal niet beter weet. Maar wat nou als blijkt dat er een product bestaat waarmee veel dergelijke problemen in één klap kunt verhelpen?

De vlakband

Het lijkt misschien te mooi om waar te zijn, maar Conntech heeft de oplossing al gevonden met de ‘vlakband’. Dit zijn platte, meeraderige kabels, die ook nog eens eenvoudig stekkerbaar zijn. Ze bestaan altijd uit een aarde-draad, een 0-draad en 3 fases, waarbij deze soms uitgebreid zijn met een 2-polige bus. Dit vlakband is geprefabriceerd waardoor er beduidend minder werk is voor de installateur op de bouwplaats. Aansluitpunten zijn reeds vooraf aangebracht en getest en voldoen aan de nieuwste normen.

Bovendien kunt u ervoor kiezen de bijzonder flexibele kabels te laten voorzien van DALI of KNX stuursignalen, opdat deze data kunnen verwerken. Al met al zijn ze dus ideaal voor grote klussen, zoals het (ver)bouwen van winkels, maar ook voor kleine installaties zijn ze erg geschikt. U kunt met slechts één vlakband (met geïntegreerde KNX- of DALI-stuursignalen) en een intelligente stekkerdoos een complete keuken installeren, bijvoorbeeld.

Geprefabriceerde kabels

En dat is nog niet alles. Componenten zoals aansluit- en aftakdozen worden op de juiste plaats op de geprefabriceerde vlakband gemonteerd en getest, voor bijvoorbeeld verlichten of koelen. Binnen twee weken na bestelling heeft u de geprefabriceerde vlakband binnen en hoeft u deze alleen nog maar eenvoudig aan te sluiten. Zo bespaart u enorm veel installatietijd en dus bouwkosten. De kabels worden voorbereid naar aanleiding van het bouwwerk informatie model (BIM) dat u vooraf heeft gemaakt van het gebouw. Met geprefabriceerde kabels bent u veel sneller klaar en is de hoogste kwaliteit gegarandeerd.

Tijdens uw installatieklus kunt u zelf ook nog componenten toevoegen of verplaatsen, waardoor de technische installatie flexibel blijft. Mocht uw opdrachtgever dus ineens van gedachten veranderen en ietwat afwijken van het BIM, dan is dat absoluut geen ramp. Er zijn namelijk vrijwel geen limieten als het gaat over de vlakband. Elk fase-draad kan maximaal 3500W leveren, dus u kunt genoeg componenten toevoegen.

Slimme installatietechniek

Dit is een voorbeeld van slimme installatietechniek. Ook installateurs kunnen innoveren, zo bewijst Conntech. Daarnaast krijgt ook de veiligheid een stevige upgrade. Om u gerust te stellen dat alles daadwerkelijk veilig is, zijn alle vlakbanden voorzien van een kwaliteitscertificaat waarin de hoge kwaliteit wordt gegarandeerd. Zo kan de hele installatiebranche profiteren van deze innovatie, met als gevolg verkorte productietijd, gereduceerde foutkansen en verbeterde arbo-technische werkomstandigheden. Zo komt er geen kink in de kabel in de werkzaamheden van de installateur. En daar heeft de installateur absoluut recht op.

Lees meer over deze innovatie in het whitepaper.

Share:

Most Recent Posts

Snel bouwen met prefab wanden

Snel bouwen wordt mogelijk met prefabricage concepten. Met prefab…

Vlakband in Video!

In deze video's leggen we uit hoe u als installateur gebruik kunt…

Grote projecten, grote gevaren

Bij grote projecten is installatiewerk vaak 200 keer hetzelfde.…

Installeren zonder gereedschap

Het is nu mogelijk om te installeren zonder gereedschap. U heeft…

Buitenlandse arbeidskrachten in de installatiebranche zijn niet meer nodig!

Er komen steeds meer buitenlandse arbeidskrachten in de…